Borkészítés

A gravitációs feldolgozás után dűlőszelektáltan pincénkbe kerülő tételekből gondos borászati munkával neveljük borainkat, amelyek követik dűlőik gazdag adottságait. A termőhelyek sokszínűsége, az alapkőzet, a talaj és a mikroklíma változatossága a borokban jól nyomon követhető. Filozófiánk egyik fontos alapköve dűlőink jellegzetességeinek évjáratról évjáratra történő megismerése, a háborút követően megszakadt évszázados tudás újraépítése. Boraink készítésekor a komplexitás, a harmónia, az egyensúly elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzuk forgalomba.

Nagy kihívás számunkra a száraz tokaji borok méltó rangra emelése. E borokhoz csak teljes mértékben egészséges fürtöket válogatunk a szüret során. Első száraz furmintunkat 2005-ben készítettük el, az első száraz sárga muskotály 2008-ban, az első hárslevelű 2009-ben született meg. A vulkanikus eredetű talaj ásványossága és a fajták egyedi ízei adják meg e borok alapvető értékeit.

A furmint esetében a bor egy része fahordóban erjed és érik finomseprő felkeveréssel 5-6 hónapon át, másik része saválló tartályban készül. A kétféle készítésű tétel részarányát az egyensúly határozza meg. A gyümölcs elsődleges ízei mellett, gazdag ásványosság kíséretében a fahordós erjesztés és érlelés jegyei mintegy fűszerként, finoman a háttérben jelennek meg. A sárga muskotály és a hárslevelű nem kerül fahordóba, a gazdag területek és a szigorú terméskorlátozás eredményeként íz világukat meghatározza az ásványosság.

Első késői szüretelésű borunk 2003-ban készült. A szüret folyamán gondos fürtválogatással olyan termést szedünk, mely az egészséges szemek mellett aszúsodott és részben aszúsodott bogyókat is tartalmaz. A feldolgozás során az ép és töppedt szemeket nem különítjük el egymástól, így az aszúszemek illat- és íz világa és a szőlő fajtajegyei a borban csodálatos egyensúlyban vannak. A természetes maradék cukortartalom mellett vibráló, lendületes savak segítik a harmóniát.

Aszú boraink készítésénél a dűlőszelektált, a dűlőkből folyamatosan szedett aszúszemekhez természetesen az ugyanazon területről szedett egészséges fürtök biztosítják az alapmustot. A mustot erjeszteni kezdjük és az erjedésben lévő bort öntjük az aszúszemekre az évjárat egyensúlyának és a dűlők egyedi karakterének megfelelő arányban. A lassú erjedést követően az aszú borokat tufába vájt pincékben ideális hőmérséklet és páratartalom mellett fahordóban érleljük 2,5-4 éven át. A palackozás a fahordós érlelés csúcspontján történek, mely természetesen egyedi évjáratról évjáratra. Borászati filozófiánk fontos része, hogy a teljességet csak a palackos érleléssel érhetjük el, mely finomítja az egyensúlyt. Az egyedi mikroklíma és talaj által a töppedt szemekből rendkívül krémes szerkezetű, kiegyensúlyozott borok készülnek.