visszaBorok - Évjáratjellemzés

1999

A meleg és az átlagosnál kétszer csapadékosabb júniusnak és júliusnak köszönhetően a szőlő fejlődése jól haladt, melyet az átlagosnál hűvösebb augusztus sem gátolt. Az ősz meleg, száraz napokat hozott, a cukorképződés szépen alakult. A szeptember első felében megjelent Botrytis jó minőségű aszú termést eredményezett. Egyedülálló év, a kilencvenes évek legjobb szürete. Gyönyörű struktúra tiszta íz-világgal, hosszú ízekkel és szép savakkal.

2000

A korai fakadást követően az átlagnál korábban indult virágzást meleg és száraz nyári hónapok követték. Augusztus elején már a Furmint és Hárslevelű is zsendült, dinamikusan érett a szőlő. Hosszú, meleg, száraz ősz volt, a magas mustfokon aszúsodni indult bogyók kiváló minőségű és nagy mennyiségű aszúszemet eredményeztek. Fantasztikus évjárat gazdag, harmonikus tokaji borokkal.

2001

A hűvös és csapadékos nyarat hasonló ősz követte. A termés szedése rendkívüli szelekciót igényelt az állandó esők miatt. Aszút ebben az évjáratban nem készítettünk.

2002

Kétarcú évjárat. A tavasz és a nyár meleg volt, a szőlő fejlődése megfelelően alakult. Szeptember elején elkezdődött az aszúsodás, így e hónapban már nagyon szépen töppedt, gazdag íz-világú aszúszemeket szedhettünk. Október elején az idő rosszra fordult és a gyakori esők miatt a későbbiekben már nem sikerült megfelelő minőségű aszúszemeket szüretelnünk. Az addig gyűjtött szemek viszont szép szerkezetű, arányos borokat adtak szép aromákkal. A vibráló, élénk savaknak köszönhetően a magas maradék cukortartalomnál is megfelelő egyensúlyú bort tudtunk szűrni.

2003

Forró, száraz nyarunk volt. Az érés korán kezdődött és a kedvező ősz hatására minden dűlőnkben kiváló minőségű aszúszem termett. Illat és íz karakterben változatosság és gazdagság jellemző. Mély, telt aromák, szép szerkezetű, arányos borok születtek. Sok termőhelyen a 2000-es évjáratra emlékeztet, de a savszerkezet eltérő. Jó évjárat, mely késői szüretelés és aszú borainkban is mutatkozik.

2004

A késői fakadás után hűvös nyár és ősz következett. Az esős szeptembert október végén két meleg, száraz hét követte, a szüreti munkák azonban így is sokáig elhúzódtak. Erős Botrytis jelleg jellemzi jó egyensúllyal és tömörséggel. Átlagos évjárat, egyes dűlőinkben kiemelkedő minőséggel.

2005

A nyár folyamán hűvös volt és sok csapadék hullott. Az őszi időjárás kegyeibe fogadott bennünket: hosszú, száraz „Vénasszonyok nyara” köszöntött ránk. Magas minőségű aszútermés volt, mennyisége egyes dűlőinkben alacsony, másokban átlagos volt. A borok felépítése jól tükrözi ezt a jó évjáratot. Szép, gyümölcs ízek elegáns savakkal. Elkészítettük első száraz borunkat. Az aszúk fantasztikus ízeket mutatnak, komplexitás és egyensúly jellemzi édes borainkat.

2006

A szőlő növekedése korán indult. Meleg nyár volt átlagos csapadék mennyiséggel. Szeptember elején már magas mustfokokat mértünk, a savak az érés folyamán sokáig élénkek maradtak. Száraz ősz volt minimális csapadékkal. Az aszúsodás későn indult meg, a szüret későn, október utolsó napjaiban kezdődött és november legvégéig tartott. Nagy mennyiségű és jó minőségű aszútermést gyűjtöttünk. Száraz borunk karaktere emlékeztet az előző évre, de beltartalmilag talán még nagyobb potenciállal rendelkezik. Az aszúkra a teljesség jellemző az íz - és a struktúra tekintetében is. Hosszú, szép egyensúlyú, krémes borok érnek pincénkben. Kiváló évjárat, mely magán hordozza Tokaj minden szépségét.

2007

Enyhe tél után igen korán jött a tavasz, a rügyfakadás április elején indult. A meleg tavasz miatt már május végén virágzott a szőlő. A nyár meleg és viszonylag száraz volt, majd szeptember elején hűvös, csapadékos idővel kezdődött az ősz. Az októberi kellemes időjárás kedvezett az aszúsodásnak. November elejétől csapadékosra fordult az időjárás. A szüretet november 16-án fejeztük be.

2008

Hűvös, csapadékos tavasz, változékony és elég csapadékos nyarunk volt. Szeptemberben hirtelen, erős lehülés történt. Túl botrytiszes volt az év, amely viszonylag hamar (már szeptember elején) beindult. Sok aszú, de inkább gyengébb minőségben – kevesebb első osztályú aszúszem termett. A borok savtartalma – az enyhe idő és a sok csapadék miatt magasabb. Szeptember közepétől november végéig tartott a szüret. Október elején nagyobb csapadékmennyiség esett, de a hónap közepétől hosszú, erős Vénasszonyok nyara következett. Az első hó november 25-én, és az első fagy is szüret után jelentkezett.

2009

Enyhe tél után korán érkezett a tavasz. A nyár igen száraz és meleg volt, a korai szőlőfajták már július végén érésnek indultak. A száraz, meleg idő október közepéig tartott, majd decemberig folyamatosan esett az eső. A szüret első felében szépen beérett szőlőt szedtünk főként száraz borokhoz. A száraz nyár, majd a későn érkező őszi csapadék nem kedvezett az aszúsodásnak. A szüret november 26-án fejeződött be.

2010

 Az év hűvös tavasszal kezdődött. A virágzás optimális körülmények között zajlott, de a nyár sok esőt hozott. Az optimális októberi érésnek köszönhetően harmonikus bor született az évjárat tipikus, gyümölcsös jellegével. 

2011

 Az elmúlt száz év legszárazabb évjárata. A rövid nyári záporoktól eltekintve a szükséges esőmennyiség csak késő ősszel érkezett, ezért  kis mennyiségű, ám kiválóan koncentrált aszúbogyót szüreteltünk. Az aszúborok és a késői szüretelésű borok magas minőséget képviselnek, a száraz borokat kivételes gyümölcsösség, szép egyensúly és rendkívüli mineralitásjellemzi. 

2012

2011-hez sokban hasonló évjárat. A tél nagyrészt csapadékmentes volt, a nyár meleg és napsütéses, kis mennyiségű csapadékkal. Az érési időt nagy hőingadozások jellemezték. A késő nyár és kora ősz szintén meleg időt hozott, a szüret ennek köszönhetően korábban kezdődött, így a savak frissek maradtak a száraz borokban. Aszútermés kevés volt ebben az évben, a száraz borokat és a késői szüretet  frissesség és lendület jellemzi.

2013

Az év első szakasza változékony volt és az extrémitásokat sem mellőzte. Az elhúzódó tél után a szőlő gyors ütemben fejlődött. A csapadékosan induló nyár augusztustól szárazzá és meleggé vált, mely korábbi szüretet és szépen beérett szőlőt eredményezett a száraz borok számára, az évjáratra jellemző karakteres savakkal ajándékozva meg azokat. A kedvező ősz hatására minden dűlőnkben bőségesen és kiváló minőségben termett aszúszem. Mély, telt aromájú, szép szerkezetű, egyensúlyos kései szüretelésű és aszú borok születtek a különlegesen jó évjáratban.