Kulinária

Az ételek és borok harmóniája új dimenziókat nyit a kóstoló számára. A borgasztronómia gyakorlata nem más, mint az ízek ideális összehangolása, alapuljon ez az ellentétek vagy a hasonlóság elvén.

Fontosnak tartjuk, hogy borainkne csak önállóan, hanem megfelelő ételekkel párosítva is megállják a helyüket. Így a gasztronómiai élvezet mellett lehetőséget teremtünk boraink számára, hogy új oldalukról is megmutatkozzanak.

A tökéletes gasztronómiai élmény megszerzése nyitottságon és bátorságon alapul: egy-egy idegennek tűnő, új ízzel vagy merésznek látszó étel-borpárosítással tehetünk szert új kulináris tapasztalatokra.

Tokaj-Hegyalja és a tokaji bor abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az évszakok változásával finomabbnál-finomabb alapanyagok kerülnek elő a kertekből és a konyhákról. Néhány közülük megérdemli, hogy kiemelten foglalkozzunk velük. Ilyenek a sajtok - kecske, juh, kéksajt - a közeli erdőkből származó vadhúsok – szarvas, őz, vaddisznó - az erdei gombák, közülük is a környéken szép számban előforduló vargánya.

A Tisza és Bodrog kincsei: a süllő, harcsa és a ponty gazdagítják a választékot,

melyek mellől elmaradhatatlanok az évszaknak megfelelően termő zöldségek és gyümölcsök. Ősszel a sütőtöké a főszerep, mely előételekben, főételekben és desszertekben egyaránt visszaköszön, nyár elején az eper, később az őszibarack és a körte bolondítja meg az elhivatott séfeket.

Már a paraszti ételkultúrában is előszeretettel használták az erdei gyümölcsöket: málnát, szamócát, szedret, somot, bodzát, csipkebogyót - szerencsére nincs ez másként ma sem. A spárga, a spenót és a paraj a képzeletbeli trónon foglalnak helyet, mellettük a birsalma is oda kéredzkedik. Az olajos magvak, mint a dió, mandula és mogyoró szintén fontos kellékei a hegyaljai konyhának.

A felsorolás nem véletlen, hiszen a fenti alapanyagokból készített ételek emelik ki

leginkább a Tokaji dűlőkszőlőinek, a tokaji boroknak csodálatos aromáit.

Hónapról-hónapra megkeressük látogatóink számára azt a receptet, mely ideális kísérője lehet egy palack tokaji Patricius bornak.Fedezzen fel új dolgokat, találja meg az Ön íz-világának legkedvesebb borokat, válogasson száraz és édes borainkkínálatából!